lördag, maj 17, 2008

Roma

3 maj (lördag):
Har tillbringat hela förmiddagen med att städa och byta sängkläder, äta frukost och duscha, men det slutade ändå med att jag hade en och en halv timme över. Spelade poker på FB en bra stund och sa sen hejdå till katterna i tio minuter innan jag knatade iväg till M & P vid ett-tiden. Strax därefter kom taxin och så åkte vi ut till Arlanda. Jag och P hann diskutera vilken terminal flyget skulle gå ifrån (jag hade rätt) innan taxin släppte av oss utanför terminal 5. Gick snabbt och smidigt att checka in så att vi hann gå och kika på taxfreen. Roligt, har inte gjort det på väldigt länge.
Elina ska förresten bo i lägenheten medan jag är borta, så känner mig inte alltför orolig för att lämna katterna. Skrev min vana trogen ett långt brev med saker hon gärna får tänka på (släpp inte ut katterna på balkongen o.s.v.). Vet inte om det är så uppskattat, men det gör mig lugnare i alla fall.
[senare] Väntat en och en halv timme på väskorna på Leonardo DaVinci här i Rom! Jävla skandal. Typ fyra flyg som kom efter vårt hann med att skicka ut sina väskor tidigare. Om man frågar någon så säger de bara "I don't really know. They should come out any second now." Och sen får man vänta ytterligare en timme. Bah.
Kom fram till hotellet 21:00, och gick därefter ut och åt på en liten, ganska omysig, restaurang i närheten av Termini. Ganska "billigt", dock. Åt pasta.
.
.
4 maj (söndag):
Hotel Mariano (där vi bor) ligger väldigt nära Termini (Roms tågstation). Området är ganska ruffigt, men går man bara ett par gator ner mot Basilica di Maria Maggiore så blir det mycket bättre. Rummet på hotellet är trångt, med en dubbelsäng och en enkelsäng. Det finns två fungerande uttag (varav ett är upptaget till TV:n), och väggarna är inte tapetserade med vanlig tapet, utan med guldfärgat tyg. Gissar att det har med ljuddämpning att göra. Frukosten är bra, men inte suverän (ingen frukt, till exempel - det som, tillsammans med såna små marmelader, alltid känns så lyxigt med hotellfrukostar).
Vi åker från Termini med Metron och landar på tunnelbanestationen Ottaviano eftersom planen är att se Petersplatsen och Vatikanmuseet. Museet är olyckligtvis stängt på söndagar och Petersplatsen är full med folk p.g.a. någon slags aktivitet (helgonfirande, tror vi). Det finns dock en bra offentlig toalett utanför Vatikanstaten. (Det gäller att ta vara på allting positivt man hittar.)
Eftersom planen att gå på Vatikanmuseet nu har gått i stöpet så går vi vidare mot Castel Sant' Angelo (vilket är ett fort, med fantastisk utsikt och fik högst upp), men så jävla lång kö så vi struntar i det också, och går vidare. Går över Tibern och till Piazza Navona istället. Mycket fint torg, med vackra fontäner, men även sådana typiska turistgrejer som "mänskliga statyer". Blir besviken på att Fyrflodsfontänen är under restaurering och höljd i byggnadsställningar och med ett plywoodstängsel runt om. Nästa gång, kanske.
Fortsätter mot Pantheon, men tar en snabbpizza på vägen som vi står och äter i skuggan. Det är varmt och soligt. Kommer fram till Pantheon, och vi går in i den stora byggnaden. På skyltar runt om i rummet står det skyltar om att det är en helig byggnad och att man ska vara tyst. Ingen lyder. Det hörs ett högt sorlande i hela rummet och nästan alla tittar upp i taket. Jodå. Det kända hålet finns där, och solen lyser in och jag kan förstå varför det här är så känt.
Stannar inte så länge, utan fortsätter promenaden mot Area Sacra (där, får vi reda på, Julius Caesar lönnmördades 15/3 år 45). Där lever det också över hundra herrelösa katter. M och jag vill gå ner och kolla lite mer noggrant på katterna och kanske kolla vad det är för sällskap som tar hand och sköter om dem, men P rusar iväg så att vi inte har så mycket annat val än att hänga på.
Från Area Sacra nu till Campo di Fiori, där vi köper glass från världens otrevligaste människa (en ung tjej!): Skällde ut M på italienska för att hon råkade ta fel mugg. Borde ha sagt ifrån, men ingen av oss kan italienska. Kunde ha sagt det där fula ordet Reli lärde mig, men hade inte tillräcklig sinnesnärvaro.
Vid Piazza Fernese, precis bredvid, ligger Birgittakyrkan och Palazzo Fernese (franska ambassaden). Här börjar alla bli sjukt törstiga och/eller sugna på ett glas kylt vin, så vi promenerar vidare över Ponte Sisto och går ända fram till Isola Tiberina utan att hitta ett bra ställe att slå oss ner på. Vidare till Teatro Marcello och Campodoglio. Fantastisk utsikt över Forum Romanum. Stannade inte så länge och tittade där, eftersom vi ska tillbringa en hel dag där senare i veckan. Såg även trajanska kolonnen och Mercati Traianei ("världens första köpcenter"). Går sen Via Nazionale upp mot Piazza della Repubblica (stannar och fikar på vägen, dock inget vin), och jag hinner bli sjukt trött i fötterna och allmänt långsam på vägen. Efter det så irrar vi runt på smågator en bra stund efter M & P vill hitta en speciell restaurang som ska "ligga här någonstans", men vi hittar den inte förrän vi har gett upp och är på väg tillbaka till hotellet. Väl tillbaka så slänger vi oss på sängarna och bara ligger. Alla är helt slut.
Lite senare går vi ut och äter på restaurangen vi letade efter förut: Santi. Ok mat, trevlig service.
.
.
5 maj (måndag):
Hade tänkt gå till Vatikanmuseerna i dag istället, men så satans lång kö när vi kommer dit att vi skippar det och ställer oss i kö till Peterskyrkan i stället. Lång kö är det, men den rör sig fort och vi är inne efter trettiofem minuter. Kyrkan är gigantisk, fantastisk. Väldigt utsmyckad, med väldigt många fina målningar och statyer. Går omkring där inne och bara tittar i en timme.
På väg från Petersplatsen så tappar P sin keps, men springer tillbaka och hittar igen den. Stor lycka! (Okej, kanske lite överdrivet ...)
Försöker oss på Castel Sant' Angelo igen, men där är det stängt på måndagar. Går över Ponte Vittorio Emmanuele I, och har tänkt äta lunch på högt prisade restaurangen Alfred e Ada, men där är det också stängt. Äter i stället i en mysig gränd på en liten restaurang som heter Taverna Antica. (Maten var mycket god, och jag kan verkligen rekommendera stället.)
Efter lunchen går vi förbi Pantheon (igen), Sant Ignazio di Loyola-kyrkan till Fontana di Trevi, där vi fotar en stund och jag slänger i ett mynt. Det har börjat regna en aning, men jag tycker inte att det är så farligt. I andan att avverka så mycket turistfällor som möjligt på en dag så fortsätter vi till Piazza di Spagna och Spanska trappan. Därifrån tar vi Metron p.g.a. regnet. Tåget är knökfullt.
Köper två böcker (en om Rom och en om Pompeji) på stora Bori Books på Termini, och går sen tillbaka till hotellet. Här ligger vi nu utspridda på sängarna och antingen läser eller skriver. Ska gå ut och äta sen.
(Gick inte ut och åt. Både jag och M somnade och alla gick och la sig i stället för att äta.)
.
.
6 maj (tisdag):
Kommer till Colosseum strax efter nio, där de öppnar. Metron var otroligt fullsmockad (tänk sardin), men kön var kort till Colosseum och närapå ingen inne på arenan. Perfekt för att fota.
Har ett enda kort från Rom där vi är med alla tre (jag, M & P), och olyckligtvis så har jag kvadruppelhaka på just det kortet. Värdelöst.
Efter Colosseum så åker vi tillbaka till hotellet för toapaus och för att handla picknick när vi ska gå in på Palatinen. Köper parmesan, salami, prosciutto, någon annan slags skinka, cola (till mig), vin (till M & P) och bröd. Tillbaka med Metron till Colosseo och går in till Palatinen. Går igenom hela Augustus hus innan vi hittar ett bra ställe att ha picknicken på: I ett eget "rum" bakom två häckar. Vi sitter på marken, och när vi ska upp därifrån så upptäcker vi att jag må vara stel, men M är stelare och P är allra stelast. Maten var dock god.
Vidare till Forum Romanum (min anledning till att åka till Rom), där vi går omkring i två timmar och fotar och tittar och läser i medhavda boken. Enda templet jag känner igen är Vestalernas, och det är inte så svårt eftersom det är det enda som är runt ... Dessutom ger batteriet till min kamera upp efter ett tag, så jag fortsätter att fota med föräldrarnas kamera. (Måste komma ihåg att be dem skicka över bilderna.)
Efter Forum Romanum så tar vi en promenad och kollar upp pris på Lazio-matchen i morgon och Roma-matchen på söndag. M säger att hon verkligen inte är intresserad, men jag och P tycker att hon gott kan följa med och titta på folk om vi nu bestämmer oss för att gå.
Middagen blir på en restaurang nära hotellet (Alfredo), som har okej mat, men är egentligen lite för dyr för lite för lite (9 euro).
.
.
7 maj (onsdag):
Relativt kort kö när vi kommer till Vatikanmuseet kl. 08:20. De öppnar 08:45, men börjar släppa in folk redan 08:30. Ser mycket roligt/intressant/spännande på väg till Sixtinska kapellet (exempelvis gamla kartor!), men även mycket på vägen ut. Blir fort trött i dag, och har dessutom skavsår av sandalerna. Dessutom sovit dåligt p.g.a. magknip, och får väl skylla min trötthet på det.
Efter Vatikanmuseet och Sixtinska kapellet går vi vidare till Castel Sant' Angelo (äntligen öppet) och tar en fika (god glass, med kexrulle och körsbär!) och blängde på utsikten. Jag tycker att det är trevligt med bra utsikt, men jag tycker att det är roligare att se saker på nära håll. Mina föräldrar tycks dock vara av den motsatta åsikten eftersom de står och tittar på saker i fjärran en bra stund för länge för min smak. Kastellet har dessutom jobbiga trappor och jag är ganska grinig när vi äntligen kommer därifrån.
Letar återigen efter Alfred e Ada (resturangen), och P och jag hamnar i en diskussion om hur man egentligen ska gå. Båda är medgörliga som sten. P är förste kartläsare på resan och därför blir det så att vi följer hans direktiv. However, när vi inte hittar restaurangen så erkänner han till slut att jag har rätt. Hah. Resturangen, däremot, är fortfarande stängd.
Åker till hotellet för en paus (tar buss 40 från Corso Vittorio Emmanuele), och ger oss sen ut på middagsresturangjakt, vår vana trogen. Till slut blir det grannen till Taverna Antica, som också har mycket god mat, men en betydligt mer pushig servitör.
Är ganska grinig, tror nästan att mitt tvärslutande av mina tre största beroenden (tv, dator, godis) har börjat påverka mig. Förresten så har vi inte så värst mycket mer att se nu. Skulle vilja gå på Mercati Traianei och Museo dei Foro Imperiali, men sen har vi ju hela helgen också. M säger att vi kan promenera omkring på stan de återstående dagarna, men jag gillar inte att driva planlöst. Men vi får väl se.
.
.
8 maj (torsdag):
Var på väg till Museo dei Foro Imperiali i morse när M upptäcker att hennes plånbok och pengar är borta. Har därför suttit på polisstationen på Termini en bra stund nu och skrivit polisrapport. Pengar, körkort och EU-kort borta. De lär man ju aldrig se mer. M är upprörd över att folk är sådana skurkar (och det måste man ju hålla med om), men det blir inte precis lättare av att vi inte vet när stölden egentligen skedde. Antagligen igår på Metron, men vem vet?
Efter polisanmälan (klockan är nästan ett) går vi till MdFI. Det är inhyst i Mercati Traianei-byggnaden, och det är spännande att gå omkring i ett så gammalt hus. Står högt upp och fotar utsikten, men förbjudet att fota i museet. Trist, men förståeligt.
Snart är det dags för middag, om vi bara kan bestämma resturang. Till slut blir det Navona Notte (Pace 44): Mycket god mat, stora pizzor. Dessutom billigt, och charmig/rolig/smått irriterande kypare. Åt pizza med bresaola, rucola, mozzarella, parmesan.
.
.
9 maj (fredag):
Promenerar till Piazza del Popolo (dyrt), förbi Via di Quattro Fontane och snubblar över Palazzo Barberini, vilket är helt fantastiskt! Vilket hus! Vilken trädgård! Också roligt att vi bara råkade gå förbi. Via di Quattro Fontane var också omedvetet. Vad mycket man hittar när man går en ny väg ...
Vid Piazza del Popolo så hade vi tänkt ta en glass, men vid upptäckten att den skulle kosta 12 euro (120 spänn) så blev vi snåla och gick vidare. Köpte i stället en 'gelato' (alltså glass) en bit bort.
Dessutom har vi sett Fontane di Tritone i dag. Tråkigt torg, men ganska rolig fontän.
Äter middag på Narone, inte långt från Colosseum. De har god mat (om än inte så billigt som guideboken hävdar): 9 euro för tallrik med (mycket god) pasta. Två härliga farbröder som serverar maten. De ser nästan likadana ut, men har olikfärgade skjortor (tur för mig).
.
.
10 maj (lördag):
Börjar dagen med att köpa biljetter till Neapel. Vi har förberett allting (tid, tåg, o.s.v.) så beställningen går väldigt smidigt. Dessutom lyckas vi charma den uttråkade tjejen i luckan så till den milda grad att hon till och med önskar oss en trevlig dag när vi går.
Efter det lyckade biljettköpet så åker vi till marknaden på Campo di Fiori. Finns många fina blommor där, och flera frukt- och grönsaksstånd. Dessutom säljs det smycken, fisk, alkohol, hattar och andra smågrejer där. Jag köper en randig solhatt och ett par örhängen, och M & P köper två flaskor vin.
Åker tillbaka till hotellet med grejerna, och lägger oss på varsin säng och vilar en stund. M kommer på snilleblixten att vi kan åka en rundtur med bussen och kolla var vi hamnar, men P säger att han hellre stannar på hotellet och vilar en stund. Jag är dock med på det hela och vi plockar ut buss 64 till vårt lilla äventyr. Vi åker från Termini och hamnar ända ute vid San Pietros tågstation innan bussen vänder och skjutsar tillbaka oss igen.
[senare] Middagen en miss i dag. Hamnade på typisk turistrestaurang (Bafetto 2) i området kring Campo di Fiori. Maten var alldeles för salt, kyparna var lite för nonchalanta och inte ens priset kunde väga upp att man kände sig lite smutsig när man gick därifrån.
.
.
11 maj (söndag):
Går till San Pietro in Vincoli på morgonen och kollar på Michelangelos staty 'Moses'. Promenerar sedan hela vägen till Villa Borghese, ett grönområde där vissa delar är väldigt trevliga och andra ser ut som ett sopnedkast.
Jag ledsnar dock ganska fort och eftersom alla börjar bli hungriga så vi börjar gå mot guideboksresturangen Est! Est! Est! Den här lilla resturangen ska ligga på en sidogata från Via Nazionale, och det tar en bra stund innan vi hittar igen rätt adress. När vi väl gör det så är det stängt.
Går i stället till en resturang med det väldigt italienskklingande namnet Bar Washington vid Teatro dell'Opera. Dyrt som fan, men gott. Gick sen till McDonalds utanför Termini för glass (jag och M) och kaffe (P). Nu ligger vi på hotellet och slöar igen. Ska ta det lugnt ikväll och packa och sånt. Inga äventyr ikväll, helt enkelt.
P.S. Har inte blivit något liten statyett av Romulus och Remus ännu. Eventuellt i morgon, men antagligen inte.
.
.
Här finns bilder.

1 kommentar:

Teresa sa...

Satan i gatan så långt och svårläst det blev ... Jag hoppas ni står ut. Vet inte hur man ändrar.