lördag, januari 21, 2012

A problem that I've had

Jag har under en väldigt lång tid (sen tonåren) haft längre eller kortare utbrott av OCD (obsessive compulsive disorder eller tvångssyndrom). Mina besvär har aldrig varit riktigt allvarliga eller farliga, men de har tidvis varit en aning besvärliga.

Bland annat har jag fortfarande svårt att inte tvätta händerna om jag t.ex. ätit äpplen (som gör att händerna blir kladdiga och klistriga). Egentligen har jag inte tänkt på att jag tvättar händerna oftare än "vanliga människor" på jättelänge, men när jag var och hälsade på Ida så påpekade hon att jag faktiskt tvättar händerna rätt ofta, och sen dess har jag börjat tänka mer på det.

När jag (och Jo) fortfarande bodde hemma så kände jag mig tvungen att upprepa vissa handlingar tills dess de kändes "rätt" (och det var tvunget att kännas "rätt" när jag hade upprepat handlingen ett visst antal gånger). Bland annat släckte och tände jag lampor väldigt många gånger innan jag fick till det, och Jo brukade bli knäpp på att jag öppnade och stängde min garderobsdörr (som klickade till varje gång, eftersom den hölls igen med magnet). Nu har jag inte samma behov av att göra så, men jag är sjukt noga med att stänga av spisen, stänga igen kylskåpet, stänga av TV:n och se till att dörren är låst. Inte så mycket upprepade handlingar nu, dock.

Dessutom får jag mer eller mindre ångest när någon i min familj är ute och reser (är oroligast vid bil-, båt- eller flygresor - tåg känns inte lika farligt). Jag försöker stilla oron med logik, för annars rusar skräckscenario efter skräckscenario förbi inne i huvudet och jag måste ringa och dubbelkolla att allt är okej. Vilket såklart inte fungerar på ett flygplan. Vilket gör mig ännu mer orolig. Vilket gör att scenerna blir värre. Ni förstår. Det kan rätt lätt spåra ur.

Jag tror att det är ... det. Visserligen har jag fortfarande kvar det, men min OCD är mindre aktiv nu för tiden, så det kanske kan räknas till ett "problem som jag har haft".

(Och det är ju inte som om jag är knäpp för att jag har det här, direkt. Eller, i alla fall inte knäppare än vad ni redan visste.)

1 kommentar:

Ida sa...

Jag vill minnas att vi inte riktigt kunde komma fram till om det var du som tvättade händerna ovanligt ofta, eller jag som tvättade dem ovanligt sällan, men kanske var det både och vílket skapade den tydliga kontrasten.

Vilket underbart betyg du fick från din praktikplats, förresten! Bra jobbat!